panelarrow

Fjordhästbloggen

Häst i blodet

Elitloppet

5899466-harness-racing-racing-horse-harnessed-to-lightweight-strollers

Elitloppet, även känt som Solvallas internationella elitlopp, är ett av de mest prestigefyllda loppen i inte bara Sverige utan hela världen. Till detta bjuds 16 hästar in varje år och tävlar om en prissumma på 3 miljoner kronor.

Loppet kördes för första gången 1952, då för att fira Solvalla på sin 25 årsdag som travbana. Man kallade det då för Jubileumsloppet och det körs fortfarande på den sista söndagen i maj varje år. I början var det förståeligt nog nästan endast svenska hästar som deltog, men när de franska hästarna var inte långsamma med att ta sig in i och vinna lopp efter lopp. Det var inte förrän 1972 som en svensk häst vann igen, Dart Hanover med kusken Berndt Lindstedt var de som åter igen förde in svenska hästar på kartan.

De hästar som bjuds in varje år lottas först in i två försökslopp och det är bara de fyra bästa i varje lopp som går vidare till finalen. Men det spelar även roll i vilken position varje tävlande får under försöksloppen, ju bättre position de får desto tidigare får de välja startspår när det blir dags för final. Båda försöksloppen och finalen körs över sprinterdistans 1609 meter, en engelsk mil, och alla körs med bilstart. Man har gjort detta ända sedan 1965.

Årets lopp kommer vara ganska nära mellan ett par hästar, bäst just ligger den norska hänsten B.B.S. Sugarlight med ett odds på 5.50 att vinna hela elitloppet. Den amerikanska hästen Nuncio är dock tätt i hälarna på B.B.S. Sugarlight med ett odds på 6.00 och den franska Timoko ligger just nu på 7.00. Alla dessa är ju som sagt oddsen för att vinna finalen och har inget att göra med hur väl de faktiskt de placerar sig i försöksloppen. Längst ned på listan hittar vi hästen Frozen på 150.00 att vinna finalen.