panelarrow

Fjordhästbloggen

Häst i blodet

Utrustning för ryttare

6854119-young-girl-riding-horse

Precis som i alla andra sporter finns det en del utrustning som helt enkelt hör till ridning, det är viktigt att man vet vad detta är så man kan se till att ha det till hands när man väl ska ut och rida.

Hjälmen är naturligtvis ett måste, oavsett om man rider på en ridskola eller hemma. När man köper en ska man alltid se till att det har beteckningen EN 1384 som visar att den uppfyller alla kraven som finns för ridhjälmar.

Man kan tänka sig dessa som en förbrukningsvara, om man är med om ett fall där hjälmen får sig en ordentlig stöt kan det därefter räknas som förbrukad. Detta är det största anledningen till varför man aldrig ska köpa en begagnad ridhjälm. Utöver detta måste man även se till att hjälmen har en bra passform, den ska sitta bekvämt, vara tillräckligt stor, och kunna knäppas under hakan.

När det kommer till skorna ska man inte lägga mindre vikt på dem än på hjälmen, detta är både för bekvämlighet och säkerhet. Det finns två typer man kan använda, antingen ridstövlar eller ridskor med klack, klacken är där för att foten inte ska glida framåt i stigbygeln så att foten eller benet fastnar.

Använder man även en skyddsväst ska man se till att den har beteckningen EN 13158 Nivå 3. Sedan är passformen mycket viktig, man ska aldrig köpa en väst att växa in i, är den för stor kan den göra med skada än nytta.

Utanför detta kan man ha på sig ganska olika kläder, men man bör undvika kläder med kapuschong då den kan fastna i grenar eller annat när man rider. Vill man ha mer konkreta exempel kan man besöka en webbutik som har kläder just för ridsport och titta på deras utbud.

Mer information om ridning och ridsport kan man hitta på Svenska Ridsportförbundets hemsida.