panelarrow

Fjordhästbloggen

Häst i blodet

Grovfoder, hästens viktigaste näringskälla

Grovfoder är en av de viktigaste komponenterna för ett hälsosamt och friskt liv för hästen. Anledningen till det är att hästen av naturen är gräsätare. Hö, hösilage och ensilage räknas till kategorin grovfoder.

En av skillnaderna mellan de olika grovfodren är mängden vatten. Hö är den torraste av dem och ligger kvar längst på åkern innan det är dags att ta hem det till höskullen. Det bästa är om man kan låta höet ligga på en plats efter skörden, där man kan fortsätta att torka den med en fläkt. Hösilage och ensilage kan packas snabbare efter att det tagits ner då det inte kräver lika lång torktid. Vattenmängden i den här typen av grovfoder är högre. Man lagrar det lufttätt, oftast i inplastade balar. De flesta har sett sådana utefter vägarna vid kanterna runt fälten som stora, vita bollar.

Balat hö

Vad är skillnaden?

Skillnaden mellan hösilage och ensilage är inte helt enkel att förklara, det finns egentligen ingen tydlig definition. Oftast talar man om att ensilage håller en högre fuktighetsgrad än hösilage som alltså innehåller mer torrsubstans. Genom ensileringen börjar gräsets mjölksyrabakterier att producera mjölksyra och pH-värdet sänks. Miljön blir surare. Processen får som konsekvens att det låga pH-värdet i kombination med en syrefri miljö hindrar bakterier, jäst och mögel att gro i fodret. Det är därför det är så viktigt att förpackningen är helt tät och syrefri. Om det går hål i en bal så kommer mögelsvampar att börja växa. Här kan du läsa mer om hästens behov av rätt foder och friskt vatten. På Grovfoderbörsen får du hjälp med att göra foderanalys och där kan du dessutom köpa grovfoder.

Varför ska man göra en foderanalys då? Det är viktigt ur flera aspekter. Dels ökar du förutsättningarna för att hästen får i sig alla de näringsämnen den behöver och således håller sig frisk och hälsosam, och man undviker sjukdomar som kan vara relaterade till en obalanserad kost. En häst med rätt balans i foderstaten kommer dessutom att prestera bättre vid träning och tävling, och ha rätt energinivå för det arbete den är tänkt att utföra. Med rätt grovfoder är det lättare att hålla ordning på hela hästens foderstat.