panelarrow

Fjordhästbloggen

Häst i blodet

Rida med hunden

dog and horse

Som hund- och hästälskare är det perfekt om man kan ge dem fysisk aktivitet samtidigt. Men om man ska ta med hunden ut på ridturen måste man tänka på några saker. 

Du behöver ha total kontroll över häst och hund under ridturen. Du kan inte ha hunden kopplad under ridturen, utifall hästen skenar. Hästen måste vara bekväm med hunden.

Men hästen är lättare att kontrollera eftersom du sitter på dess rygg. Det du behöver kanske träna mer på är att hunden lyder dig till varje pris. Den ska knappt vara intresserad av hästen och absolut inte jaga eller bita efter hästen. Man ska vara medveten om att det som du inte klarar av när hästen inte ens är med, kommer inte att fungera när du sitter på hästryggen.

För att vänja hund och häst vid varandra kan du börja ta promenad med dem i hagen. Ha båda kopplade och gå mellan dem. Håll uppsikt över hur de reagerar mot varandra.

Tänk på att hunden kommer att gå lös bredvid er, du kan inte få tag på den om den bestämmer sig för att sticka. Den måste alltid lyda dina kommandon, åtminstone de viktigaste: stanna och kom hit.

Sedan är det viktigt att hunden får uppmärksamhet och tas hand om under ridturen. Under vinterhalvåret bryr sig inte hästarna om vad de kliver på, men en hund kan frysa om tassarna under långa turer. Sätt på hunden rejäla skor när det är kallt eller väldigt blött ute. Det är också bra att ha hundskor när ni ska vara ute i krävande terräng där tassarna behöver lite extra stöd.

Kolla av med hunden och hästen när de börjar bli trötta, de kommer att ha olika kondition och klarar inte av att gå lika långt som den andre. Om hunden inte är tillräckligt liten att kunna rida med dig tillbaka, måste du vara säker på att båda parterna klarar turen.