panelarrow

Fjordhästbloggen

Häst i blodet

Stallkatter

shutterstock_243107764

Katter kan man ofta se runtikring stall, oavsett var i världen man är. De är inte bara bra för att hålla nere antalet möss utan kan även vara ett riktigt trevligt sällskap för både människorna och hästarna.

Kan man hitta en katt som är uppvuxen i stallmiljön är detta en stor bonus, de kommer inte behöva vänja sig vid omgivningen utan passar instinktivt in i den. Om katten inte vistats i stall tidigare kommer den att behöva lite tid på sig att göra sig hemmastadd och bli bekant med miljön.

Stallkatter kommer att vistas utomhus en hel del, därför är det viktigt att katten har en päls som inte bara skyddar mot kyla och väta, utan även är lättskött. Katter kan i regel anpassa sig riktigt bra, men en del raser lämpar sig helt enkelt inte till att vara stallkatt då deras päls är antingen för tunn eller för lång. Men som med hästar kan det även vara bra att hjälpa katten med pälsvården genom att skaffa en bra borste och kam, butiker som Supercat har bra urval.

Ett bra tips till alla stall är att ha en uppvärmd sadelkammare, detta fungerar nämligen utmärkt som ett härligt krypin till katten utöver dess egentliga funktion. Saknar stallet ett sådant ska man se till att det finns något ställe som både är isolerat och uppvärmt så att katten ska söka skydd mot både kyla och väta.

Som tidigare sagt är katter väldigt populära i stall eftersom de kan vara väldigt effektiv på att jaga ned möss. Av denna anledning måste man också se till att avmaska katten regelbundet eftersom bytesdjur ofta kan husera parasiter som katten får i sig när den äter upp dem. Tecken på mask hos katter inkluderar dålig päls, maskar eller ägg i avföringen och att katten börjar magra.

Precis som för vanliga innekatter bör man alltid se till att kastrera katten för att förhindra oönskade kattungar. Och stallkatter bör även vaccineras mot kattpest och influensa varje år.