panelarrow

Fjordhästbloggen

Häst i blodet

Långtur på hästryggen

En dröm som många hästägare har är att ta en riktig långtur med sin häst och få uppleva naturen, campa i skogen och njuta av lugnet på hästryggen. Inte alla gör slag i saken men här kommer några tips på vad som kan vara bra att tänka på inför trippen.

Några saker att tänka på är distansen, hur långt hinner du på en dag. Har du bra förutsättningar för att skapa en lägerplats för din häst, har hästen mat och vatten efter vägen, kan jag köra ut det i förväg eller bör jag ha en packhäst. Se till att ha allt planerat och klart innan du ger dig iväg och glöm inte att se till så någon matar stallkatten.

Vi har allemansrätten i Sverige men den innebär också att man inte få förstöra där man vistas. Se till att du väljer mark som inte tar skada, inte för mjukt underlag och absolut inte åkermarker som brukas. Ska ni rida organiserat i grupp så fråga gärna markägarna innan ni ger er iväg. Tänk på att inte överanstränga hästen och att även du som van ryttare kan få besvärligt efter så många timmar i sadeln så börja med kortare turer och utveckla sedan dina långturer allteftersom du samlar erfarenhet.